Håkan Östlundh

Dykaren

2005

Gotland upplever en rekordartad värmebölja som dröjer sig kvar långt in i september. Men det är inte den kvava hettan som håller tjugofyraåriga Jenny Lundgren vaken om nätterna. Hon plågas av mörka minnen från sin barndom. Skrämmande bilder i envist återkommande mardrömmar som tvingar henne fatta ett dramatiskt beslut. Att polisanmäla sin egen pappa. För mord.
      En vecka senare gör två snorklande småpojkar en makaber upptäckt i ett vattenfyllt kalkbrott på norra Gotland. Några meter under ytan flyter liket av en dykare.
      De två händelserna blir början på en resa bakåt i tiden. En resa som väcker till liv långt mer fasansfulla minnen än de som hållit Jenny vaken om nätterna.

”Intrigen är strålande och håller läsaren i ständig spänning.”
    Marita Johansen, Nerikes Allehanda

”Det här är en väldigt obehaglig historia, och Håkan Östlundh är en väldigt skicklig författare.”
    Yukiko Duke, Gomorron Sverige

”Otroligt spännande och välskriven […] Östlundh hanterar sin komplicerade intrig mästerligt.”
    Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Dykaren är en bok som det är omöjligt att släppa, den engagerar, ställer frågor om vårt minne och vårt omedvetna och om vad svåra trauman kan göra med oss själva och våra relationer till andra.”
    Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

”Östlundhs text är som gjord för att bli film, med sin detaljskärpa i personteckning och miljö och dialogens ständiga framåtrörelse.”
    Ingela Brovik, Helsingborgs Dagblad

Länkar

Mail

Nyhet